Tempranillo vakteszt 2012.02.24.

Egy vakkóstolón az ember bátran tippelget Cabernet sauvignon-ra, Cabernet Franc-ra, Garnacha-ra, Syrah-ra, majd kiderül, hogy egy színtiszta Tempranillo kóstolón vett részt. Tanulság, sokkal rafináltabbnak kell lenni. :)
Németh Richárd

 
Rento 2002 – Bodegas Matarromera/Ribera Del Duero - Spanyolország

Sötét szín, érettségre utaló reflexekkel. Animális, csokoládés nyitány, de kis szellõztetés után tovább bõvül az illatkép piros bogyós, húsos, aszalt gyümölcsös és eukaliptusz aromákkal. Rendkívül hosszú, finom szerkezetû öreghölgy, lomha savakkal.
Kóstolva kissé likõrös, mazsolás, gombás, égetett cukros. Ebbõl a tételbõl 2 éve már az összes létezõ palackot meg kellett volna inni. Mostanra hiányzik már belõle a vitalitás, de egykor baromi szép lehetett.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Crianza 2006 - Bodegas Campillo/Rioja – Spanyolország

Cseresznye színû, elsõre kissé zárkózott bor. Elsõnek fõként hordóaromákat érezni: fûszeres, pörkölt, toast-os jegyeket. Persze akad itt némi meggy és szeder is.
Tökéletesen integrálódott tanninok, jó savak, kellõen hosszú lecsengés. Szilva, eper, menta, szegfûszeg alkotja az ízképét. Lendületes, modern, jó minõségû bor.
Sentido 2009 – Bodegas Neo/Ribera Del Duero - Spanyolország

Éjsötét megjelenés. Illatában sok édesfûszer: vanília, szegfûszeg. Kár, hogy a gyümölcs csak második a sorban: fahéjas-szilva, cseresznye. Éljen a hordó.
"Délies" egyensúly, kóstolva gyümölcsös vonalvezetés, különösen a cseresznye intenzitása feltûnõ, de van itt füst is, vanília is, szegfûszeg is.
Egyben van, rosszat nem lehet rá mondani, max. vitatkozni lehet preferenciákról.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obra Joven 2009 – Bodegas Neo/Ribera Del Duero - Spanyolország

Intenzív rubin megjelenés, bíbor szélekkel.
Tiszta illatok, szép gyümölcshangsúly (cseresznye), de eukaliptusz, szegfûszeg és egy kevés sütõpor is észrevéteti magát. Ízében többnyire ugyanazt hozza. Szép, magas szinten megvalósuló egyensúly, hosszú-hosszú eltarthatóság. Tiszta és egyenes, az est egyik legjobb bora.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tiempo Tempranillo 2008 - Bodegas Farina/Toro – Spanyolország

Sötét rubinra festi a poharat. Kimondottan rusztikus jegyek dõlnek elsõre: húsosság, földesség, sajtosság, és a végén kullog azért valami áfonya is. Nem éppen borszerû illatok. Közepes teste mellé jó savösszetétel, sima tanninérzet társul, az egyensúlyát ugyan bontja a határozott alkoholosság, de ez egy ilyen cucc.
Ízében szerencsére már a gyümölcsök domborodnak ki, kiváltképpen az áfonya és a szeder. 
Kár az illatában tapasztalható disszonanciáért, mert összességében egy kedvelhetõ bor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Crazy Tempranillo Rosado 2009 – Bodegas Neo/Ribera Del Duero - Spanyolország

Sötét hagymahéj megjelenés, narancsos reflexekkel. 
illata közepesen intenzív, elsõre kicsit zárkózott. A piros bogyós jegyek mellé társul némi tutti-fruttis aroma, fûszeresség, ízében pici citromos kesernye is érezhetõ.
Finom textúra, jó savösszetétel, alkoholhangsúly. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tinta 2007 - Weininger és Gere/Villány - Magyarország
Színe sötét bíbor, illata közepes intenzitás mellett borsos, szilvás, dohányos, minimálisan bakelites jegyeket mutat. Ízében az érett piros bogyós aromák mellé felkéreckedik valami zöld dió is, csak nem tudom minek.
Feszes szerkezet, vastag, érdes tanninérzet jellemzi. Elég szögletes. Az biztos, hogy még nincs a csúcsán, mint ahogy az is, hogy nem a villányi a megfelelõ terroir a Tempranillo számára.
 
Németh Richárd